Barn og familie, Interiør+Hage

Vi har fått vårt første hjemmedyrka egg!

Det heter kanskje ikke hjemmedyrka når det gjelder egg, men her går det jaggu raskt i svingene, for vi har tatt den helt ut og blitt «bakhagebønder» eller småbrukarar.
For 1 april henta jeg ti små kyllingnøster som den gang var en uke gammel.
De blir altså snart 8 uker, men er blitt kjempestore allerede. På 17.mai fikk vi høre den første av hanene gale for første gang. Jeg misstenker stort at det var hele 6 haner i den flokken, så det blir spennende å se hvordan de utvikler seg. De er litt forskjellige raser, men generelt er de alle gode eggleggere.

Men, så ble vi altså bitt av denne fuglegalskapen jeg hører at alle andre som holder på med høns snakker om. Når man først har begynt blir man visst hekta.

Så, sist helg var vi å hentet oss flere dyr. Vi økte besetningen fra 10 til 28!
Vi hentet oss seks små hønsekyllinger til. De var to forskjellige raser, og blir flotte og store dyr når de vokser opp. Jeg er spent på hvor mange som er høner der, men med min hønselykke er det nok få. Men vi krysser fingra.

Også var det de andre dyra vi henta da. Vaktler!
De er jo nesten like små som de minste hønsekyllingene på to uker når de er voksen! Og de blir voksen på bare seks uker! Vi fikk fem voksne, hvorav 4 er høner og en er hane. Og 7 små som det gjenstår å se kjønn på. Det som er fint med dem er at de kan gå sammen flere haner, så der trenger vi kanskje ikke å skille ut noen.

De store har fått flyttet ut i kaninburet med stor løpeplass (siden vi ikke har kaniner der) og de små er inne i klesboden en stund til – til de får fjær og tåler godt å være ute.
OG I GÅR FIKK VI VÅRT FØRSTE EGG FRA VAKTLENE VÅRE!

Vi har venta litt på det, og jeg sjekker de ofte. Men da jeg var i kjøkkenhagen for å plante jordbærplanter og min samboer og mellomsten (Petter) var nede i hagen for å fikse noe på hønsehuset hørte jeg vill jubel. Petter så ett egg! Siden dette er små dyr legger de små egg. Også er de kamuflasjefarget så de er ikke så lett å få øye på. Men Petter så det meg en gang han kom ned.

Vaktlene er egentlig ungene sine. De er knakanes enig om at de skal starte sitt eget firma og selge vaktelegg. De drømmer stort. Akkurat slik barn skal. Så hvis du bor i Bergen/Sotra -området må du gjerne rope ut hvis du vil ha vaktelegg snart. Ungene er gira!

Ps. Vi måtte slakte en hane/kylling også. Den hadde knekt foten sin og var egentlig bare mest plaget. Vi fant ut at det beste var å slippe å la den lide. Jeg hadde alliert meg med min svoger som kom for å hjelpe med den første slaktingen. Den kjentes nemlig helt forferdelig ut. Jeg hadde angst og vondt i magen. Men, jeg får håpe det blir litt letter neste gang nå når jeg har vært igjennom det. Slakting er jo noe som er nødvendig å kunne når man har dyr. Uansett om man helst vil slippe.

P.P.S – vil du følge hverdagen vår med høns/vaktler/småbruk/dyrking/hage/familie? Legg meg til på snap da vel 🙂 @anitahusevag

2 Comments

  1. Oj!
    Det var virkelig en stoooor økning i familien! Så moro!
    Og ikke minst spennede med egg!

  2. Herlig! Vaktelegg blir vel også regnet som en liten delikatesse, gjør det ikke?

Leave a Reply

Required fields are marked*